Hoppa till sidans innehåll

Jigoro Kano


Jigoro Kano föddes den 28 oktober 1860 i staden Migake, Japan. Han föddes in i en familj med en mor vars familj blivit förmögen på Saké och en far som var handelsman. Jigoro hade även fyra äldre syskon, två bröder och två systrar.

1869 dog Kanos mor, detta ledde i sin tur att han och hans yngsta syskonblev tvungna att flytta med fadern till Tokyo 1871 där fadern fått en anställning. Det var också i Tokyo som Kano kom att gå i skolan, där han bland andra ämnen läste engelska. Efter sin examen 1881 får han ett jobb som litteraturlärare på Gakushin, en skola för barn med rikare föräldrar. 1888 får han anställning om rektor på skolan.

Under sin tid som studerande i Tokyo började han träna olika former av ju-jitsu, den främsta anledningen, enligt honom själv, till träningen var att han ville bygga upp sin fysik. Han tränar framför allt två olika ju-jitsu stilar. Tenshin Shinyo ryu var mest inriktad på grepp och kontrolltekniker och Kitoryu ju-jitsu, som var inriktad på kasttekniker. Men Kano blev aldrig riktigt nöjd med träningen, en av anledningarna var att han ville kunna träna en form av kampsport som samtidigt hade en knytning till den moderna motions- och träningsformerna som var i antågande. Ett annat själv för missnöje var att ju-jitsu inte hade någon grundläggande princip.

Framförallt samlar han tekniker och metoder från de olika ju-jitsu former han tränat genom åren, han tar även bort alla sparkar, slag och andra farliga tekniker för att få en så ofarlig sport som möjligt.

1882 hade Kano kommit så långt med sin judo, som han kallade sitt nya system, att han kunde börja undervisa. Kano har nu nio elever och undervisningen skedde i ett tempel i Tokyo. Mattan har nu en storlek på 4*6 m, 12 tatami. Skolan heter Kanjuku och det man lär ut är fortfarande mer ju-jitsu än judo. Senare startar Jigoro Kano en skola med namnet Kodokan, Kodokan finns kvar än idag och det är den judo vi tränar.

1886 sker det en tävling mellan Kodokan och Totsukaskolan, en skola med en annan form av kampsport. Resultatet blir 13-0 med två oavgjorda matcher. Det vinnande systemet skulle i framtiden tränas av den japanska polisen.

Under åren som passerar flyttas mattan omkring till olika platser, hela tiden med nya storlekar. I februari 1898 är storleken uppe i 314 tatami. Kano reser runt i världen för att sprida sin idrott och 1909 blir han medlem av Internationella Olympiska Kommittén, IOK. 1892 har antalet tränande ökat till 100 stycken.

Kano gifter sig 1891 med Sumako Takezoe. Tillsammans får de tre söner och fem döttrar.

Jigoro Kano avlider 1938.

Uppdaterad: 28 JAN 2011 12:56 Skribent: EJK

Postadress:
Eskilstuna JK - Judo
David Mejia Ramirez, Arfströmsgatan 11
64430 Torshälla

Besöksadress:
Munktellarenan, Verkstadsgatan 5
63342 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 0704820412
E-post: This is a mailto link