Hoppa till sidans innehåll

Vad är idrotten Judo?


JUDO

Den person som utövar idrotten judo kallas för judoka, vilket betyder just judoutövare. Judo är idag en idrott som utvecklats genom många år och steg för att bli den idrott den är idag. Troligtvis började allting under Feudaltiden i japan, då samurajerna slogs emot varandra. Syftet med teknikerna de använde var att göra det möjligt att övermanna motståndaren utan vapen. Men tiderna blev fredligare och stridkonsterna utvecklades i en ny form och började tränas på olika skolor. Under perioden 1467-1868 fanns omkring 150 skolor, alla med olika sätt att träna ju-jutsu, möjligt är att sumobrottare utövade ju-jitsutekniker så tidigt som 200 e. Kr. Under den här tiden fanns det en student vid namn Jigoro Kano, han studerade ju-jutsu vid två olika skolor men var aldrig riktigt nöjd med de olika träningssätten. Han ville ha en rolig och ofarlig kampsport utan sparkar och slag och valde därför ut de mest lämpliga teknikerna från de båda skolorna, och sammansatte dem i ett eget träningssystem han kallade judo. Ju-jitsu betyder den mjuka tekniken och judo kommer från medeltidskinesiskan med en ungefärlig översättning till den mjuka vägen, eller den följsamma vägen. Order judo användes även i ju-jitsuskolorna, då med betydelsen kulturell utveckling av smidigheten. Jigoro Kano döpte därför sitt nya träningssytem till Judo, som en påminnelse om dess etiska värden. 1882 var judo så pass färdig att den började läras ut, detta skedde i Kodokaninstitutet i Tokyo, Japan.

Judoträningen är väldigt lätt att anpassa till det egna behovet. Man tränar smidighet, koordination, kroppskontroll och balans och är därför en idrott som passar alla människor, även vid de flesta typer av handikapp. Behärskar man judo har man samtidigt kontroll över sina egna fysiska och psykiska resurser Killar och tjejer tränar tillsammans, det är bara under tävlingar uppdelning sker. SJF, bildades 1960 och blev 1961 medlem i Riksidrottsförbundet, RF, idag finns det över två miljoner judoutövare i hela Europa och Internationella judoförbundet, IJF, har 177 medlemsländer. De två största judoländerna är idag Frankrike och Tyskland med sina fem- respektive tvåhundratusen licensierade judoka. I Sverige finns det 170 klubbar med ungefär femtontusen utövare.

Idag räknas judo varken som en kampsport eller som ett självförsvarssystem, utan enbart som en idrott.

Judoträningen i Japan startade i ett litet buddhisttempel där man innan och efter varje träning var tvungna att bära bort och böcker fram och tillbaka. Idag har Kodokan utvidgat sig och bedriver nu sin träning i ett åtta våningar högt hus.

Uppdaterad: 19 SEP 2015 10:48 Skribent: EJK

Postadress:
Eskilstuna JK - Judo
David Mejia Ramirez, Arfströmsgatan 11
64430 Torshälla

Besöksadress:
Munktellarenan, Verkstadsgatan 5
63342 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 0704820412
E-post: This is a mailto link